23 Temmuz 2012 Pazartesi

2013 Araba piyasası

Türkiye otomobil pazarında de aralık ayı satışlar açısından aka ehemmiyet taşıyor. Ağustos ayından ıtibaren tescili yapılan otomobillerin, 1 sonraki model yılına ait olması uygulaması bu sene kalkıyor.


ağustos ayından ıtibaren tescili yapılan otomobillerin, 1 sonraki model yılına ait olması uygulaması bu sene kalkıyor. Bu sene ılk defa 31 Aralık'ta satın alınan otomobillerin ruhsatında 2012 model yazarken, bir Ocak'ta alınanlar 2013 model olarak tescil edilecek.

bu güne kadar her sene ağustos ayından ıtibaren, 1 sonraki model yılına ait sıfır kilometre vasıtaların satışı olası oluyordu.

akşam gazetesinde yer meydan habere göre, alının radikal 1 kararla artık yıllardır alışagelmiş bu uygulama nihayet buluyor. 23 Temmuz 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğ ıle motorlu vasıtalar ve romörkların ımal tarihinin belirlenmesi ıle alakalı yeni 1 düzenleme devreye girdi. Artık, 2012 senesi ıtibariyle model senesi geçişleri, geçmişte olduğu gibi Ağustos ayında değil, sene başlarına gerçekleştirilecek. Yeni düzenleme trafiğe kaydı yapılan bütün motorlu vasıtalar ıçin geçerli olacak.

tarihin önemi KALMADI

Eski uygulama çarem etseydi, Temmuz ayında trafiğe kaydı yapılan vasıta 2012 model yılına ait olurken, bir Ağustos'tan sonra üretilen ve trafiğe kaydedilen vasıtaların ruhsatlarında 2013 model senesi yazılıyordu. Bu seneden ıtibaren sene sonuna kadar satılan tüm vasıtalar 2012 model yılına ait olacak, 2013 senesi model geçişleri bir Ocak tarihinden ıtibaren yapılabilecek.

aralık'ın SALTANANI BİTECEK

Her senenin aralık ayı, günümüze kadar satış adetlerinin patladığı 1 sene olarak kayıtlara geçti. Geçtiğimiz sene 910 bin tane olarak gerçekleşen yekün satışın, 134 bin gibi ehemmiyetli 1 adeti Aralık ayında gerçekleşti.

filo satışları, şirket alımları dışında, senenin nihayet ayında satışların patlamasının aka 1 nedenini de, alınan otomobilin 1 sonraki yıla ait olması oluşturuyor. Ancak yeni düzenlemeye göre, 31 Aralık'ta satın alınan vasıta 2012 model senesi olurken, bir Ocak'ta plakalananların ruhsatında 2013 yazılacak.

bu da Aralık ayının nihayet gününde satın alınan sıfır kilometre otomobilin, teorik olarak 1 gecede, 1 model senesi kaybetmesi anlamına geldiğinden, satın alma tercihlerini sene başına çekebileceği düşünülüyor. Günümüze kadar, Ağustos ayından ıtibaren bayilerde 2 model yılına ait vasıtalar 1 arada satılıyordu.

özellikle sene sonuna doğru, o yıla ait modeller ehemmiyetli ındirimlerle satılırken, 1 sonraki sene ıçin tescil edilebilecek modeller daha yüksek fiyatla alıcı bulabiliyordu. Yeni düzenlemeyle bu vaziyet da ortadan kalkacak.

asıl NEDEN PSİKOLOJİK

Tüketici tercihlerinde, otomobilin 1 sonraki yıla ait olmasının psikolojik etkileri olduğu gibi, ticari kaygılar da rol oynuyor. Konuttan sonra hala en ehemmiyetli yatırım olarak bakılan otomobil alımında, sene ortasında, 1 sonraki yıla aitmiş gibi görünen otomobil, daha geç eskiyecekmiş hissi yarattığından tercih ediliyor. Ayrıca ruhsatında ne kadar ıleri tarihli görünürse, ıkinci elde daha basit satılacağı düşünüldüğünden tesirli oluyor.

'model YILI' YERİNİ imal' YILI'NA BIRAKTI

Artık başlayacak uygulamayla 1 motorlu siyah taşıtının ımal senesi eski tabiri ıle model senesi ancak üretiminin yapıldığı sene olacak diyen ODD Umumi Koordinatörü Dr. Hayri Erce; Yayımlanan' yeni tebliğ ıle, Model' Senesi' kavramı yerine imal' Senesi' kavramı getirildi.

model senesi kavramının yerine ımal senesinin gelmesi tüketici tarafından vakit ıçerisinde daha çok algılanacaktır. Daha evvel bir Ağustos sonrası model senesinin değişmesi nedeniyle Temmuz ayı satışlar açısından beklemede geçen 1 ay olurdu. Artık bu beklemenin olmayacağını düşünüyoruz. Model senesi kavramının önemi vakit ıçerisinde azalacaktır' diye konuştu.

daĞılım DENGELİ OLACAK

Yeni uygulamanın AB ıle aramızdaki kavram farkını sona erdireceğini belirten Renault Umumi Müdürü ibrahim Aybar; Satışlar' açısından olumlu-olumsuz 1 etkisi olmayacaktır.

geçmiş senelerde bir Ağustos'tan ıtibaren üretilen vasıtaların 1 sonraki senenin model yılını ataması, otomobil satışlarının senenin nihayet aylarında yoğunlaşmasına sebep oluyordu. Buna mukabil Temmuz ayında yeni model beklentisi ıle durgunluk yaşanabiliyordu.

şimdi ıse yekün pazar satış adedinde değişim olmaksızın satışların aylara dağılımında 1 denge laf konusu olacaktır' dedi. Ekonomi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder