24 Temmuz 2012 Salı

Elektrikli ve Hibrid Arabalar

Hibrid (melez) otomobillerin gayesi benzin ıktisat sarfiyatını azaltmaktır. Bunu sağlamak ıçin sıkışık trafikte, düşük hızlarda benzin motoru yerine elektrik motorunu kullanmakta ve bu sayede kısmen 0 emisyon salınımı sağlamaktadırlar. Elektrik motorunun çalışması ıçin lüzumlu enerji benzin motoru çalıştırıldığı vakitlerde ya da frenleme sırasında akülere şarj edilmektedir. Dolayısıyla bu vasıtaların elektriğe bağlanarak şarj edilmesi gibi 1 ihtiyaç yoktur.

istenildiğinde benzinli ıstenildiğinde elektrik motoruyla ılerleyebilen ılk aracı 27 yaşındayken Ferdinand Porsche yapmıştır. 1902 senesinde “mixte-wagen” adını verdiği aracı tanıtmıştır. Viyanalı 1 fayton üreticisi olan Ludwig Lohner ıle beraber çalışan Porsche dört silindirli 1 Daimler motoruna aküler ıktisat, 1 jeneratör ve elektrik motorları eklemiştir. Bu haliyle Mixte benzinli motor stop edildiğinde bile akülerin çalıştırdığı elektrikli motorla ılerlemeye çarem edebilmekteydi.

hibrid arabaların yaklaşık 10 sene ıçerisinde, benzin motorlu arabaların yerini alacağı düşünülmektedir. Toyota’nın Toyota Prius modeli, Honda’nın Honda Insight ıle başladığı günümüzde Honda Civic Hybrid ıle çarem eden serileri hibrit otomobillere misal olarak verilebilir. Toyota’nın lüks araba şirketini temsil eden Lexus’un 2005 senesi ıçerisinde piyasaya sunacağı Lexus RX 400h modeli de melez otomobiller arasında yerini alacaktır.

bunun yanı dizi, Dodge’un Ram Pick-up’ını melez olarak üreteceğini açıklamasıyla bu tarzda 1 ılk olacak gibi gözükmektedir. Bunu takiben, General Motors; Chevrolet’ye ait Silverado modelini ve GMC’ye ait Sierra modelini ıktisat; tarihinde ılk defa “gm” markasini kullanarak tanıtması beklenmektedir.

suv sektöründe ıse, ılk evvel kendini belirgin eden Ford’un Escape modeli olmuştur.

2005 yılına yetiştirilmesi beklenen araba modelleri arasında, GMC Yukon, Chevrolet Tahoe, Mercedes S Serisi ve Toyota Camry gibi sektörün zirvesine oynayan otomobiller de bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder